Adrenalina
Ma inflamada després d'una picada d'abella
Fonts de les imatges:
etiqueta http://scientiablog.com/2012/10/01/sin-porquerias/
alternaria http://www.mycology.adelaide.edu.au/Fungal_Descriptions/Hyphomycetes_(dematiaceous)/Alternaria/
http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/english/brassicas/diseases-and-disorders/alternaria.html
1. Nen de 10 anys amb al·lèrgia a les ametlles, que fa una reacció a les avellanes estant de ruta.
Un nen al·lèrgic a un fruit sec en concret pot fer reacció a qualsevol dels altres, per tant ha de d’eliminar els fruits secs de la seva dieta.
En casos com aquets la medicació que es sol portar és ATARAX o POLARAMINE (antihistamínics), i ADRENALINA. (bolígraf de 0.3mg si pesa >30kg).
Si els pares no us donen cap medicació o no tenen clar que fer, recomaneu que visitin al seu pediatra i li preguntin pel tema de l'alèrgia a campaments.
Demaneu als pares el informe del pediatra, als papers SEMPRE ben anotat com s'administra el fàrmac que sigui, les dosis, durada del tractament, indicacions, etc.
Si fa una reacció greu estant de ruta (anafilaxia) l’adrenalina és vital! Punxeu-la al lateral de la cama com us han explicat i truqueu al 112 (si es necessites més adrenalina d’aquí una estona estaran avisats i de camí). El nen/a estarà en observació unes hores. No portar l’adrenalina a la ruta és un ERROR GREU, la portarà el nen a la motxilla no els caps.
2. Nena de 6 anys amb al·lèrgia al Rap.
Heu de considerar que pot fer una reacció al·lèrgica a altres peixos, a no ser que l'alergòleg/a hagi dit que pot menjar lluç, dorada o altres i NO pot menjar rap.
Es podria diferenciar peix blanc i blau (la nena us pot dir que menja entrepans de tonyina sense problema, peix blau) però no pot menjar rap. No hi hauria problema amb la tonyina en amanides, arròs, etc.
Parleu del tema amb els pares a principi de curs, en alguna reunió o quan us donin els papers de les autoritzacions per sortides i campaments i torni a sortir el tema. Si tenen dubtes davant les vostres preguntes, recomaneu que condultin al seu pediatra. Important, millor que no mengi "barritas" de peix, ni panga ni dorada a campaments ni altres peixos (a no ser que tingueu escrupolosament indicat que pot).
Aquesta nena hauria de portar com a medicació (per si de cas, ja que si no meja peix no ha de passar res), ATARAX o POLARAMINE, i ADRENALINA.
Demaneu als pares el informe del pediatra, als papers SEMPRE ben anotat com s'administra el fàrmac que sigui, les dosis, durada del tractament, indicacions, etc.
3. Nena de 9 anys al·lèrgica al pèl de gat i cavall, fent reaccions importants. Si entra en contacte amb aquests al·lergens li apareixen ronxes pel cos que piquen, li ploren els ulls, té mocs molt aquosos, "s'infla" i pot costar-li respirar.
És una reacció a un al·lergen que s’inhala, en general no farà falta l’adrenalina. Doneu els antihistamínics pautats, si hi ha picor d’ulls i en teniu: col·liri, i en cas de “xiulets” al respirar -> salbutamol (ventolin)
Aquesta seria la medicació que portaria la nena del cas. Heu de saber quins tractaments té, com es donen i quant, els pares us ho explicaran i escriuran a l’autorització i/o fitxa de salut de principi de curs.
4. Monitora de lleure que li pica la boca quan menja meló o préssec i se l'infla una mica els llavis, no va a més però té decidit no menjar aquestes fruites, i altres?
Si diu que li pica la boca amb el meló no ha de menjar-ne més, i comentar-ho al seu metge de família.
Si durant el campament té picors amb el préssec aquesta és una fruita rosàcia, son del mateix grup: la nectarina, albercoc, maduixa, cirera, pruna. Jo estan en un campament no en deixaria menjar cap mes. El préssec en almívar, melmelada de préssec, iogurt de préssec... estan restringits a un al·lèrgic a aquesta fruita, també pot fer reacció.
Si ho comenta un nen o nena "no al·lèrgic" fins al moment, ho restringiria igual i es comenta als pares. El tractament és amb antihistamínic si només hi ha símptomes cutanis (recorda que la medicació ha d'estar pautat, mai per lliure).
5. Noi de 16 anys al·lèrgic a l'ou, a casa tenen una pastisseria i quan fan mones no pot estar per allà.
L’al·lèrgia a l’ou és potencialment greu per l’ús freqüent que en fem! No pot menjar ou doncs. A la cuina s’ha de cuinar per separat, utilitzar ou hidrolitzat no evita l’al·lèrgia ja que la reacció és per les proteïnes de l’ou. No doneu rovell, eviteu l’ou sencer, (compte amb els arrebossats!!). Cal evitar:
Qualsevol forma d'ou: cuit, truita, bullit, batut, etc.
Aliments que contenen ou: maionesa, all-i-oli, flam, natilles, magdalenes, rebosteria...
Pregunteu als pares quina tolerància té i com ho fan a casa. L'ou pot estar amagat perquè es un bon conservant, cal mirar sempre les etiquetes del que es dona. Productes amb algun dels següents components poden contenir ou:
albúmines, homogeneïtzant, clara, lecitina (E-322), lizosima (E-1105), ovoalbúmina, vitelina...
Si s'expressa clarament que els components no son d'ou, pot menjar-se. Si hi ha dubtes millor evitar-ho.
La medicació (per si de cas, ja que si no meja ou no ha de passar res), és la de les al·lèrgies alimentàries: ATARAX o POLARAMINE, i ADRENALINA.
Parleu del tema amb els pares a principi de curs, en alguna reunió o quan us donin els papers de les autoritzacions per sortides i campaments. Si tenen dubtes davant les vostres preguntes, recomaneu que consultin al seu pediatra.
Demaneu als pares el informe del pediatra, als papers SEMPRE ben anotat com s'administra el fàrmac que sigui, les dosis, durada del tractament, indicacions, etc.
6. Nen de 7 anys al·lèrgic a l'alternaria i a alguna altra planta però no sabem ben bé quina, o almenys no la podem reconèixer.
L’alternaria és un fong que allibera espores, està present en zones humides (camps de campaments) també en diuen "al·lèrgia a la humitat" i és difícilment evitable a la muntanya per això cal conèixer-ho, l'al·lèrgia a l'alternaria o similars dona símptomes respiratoris.
La medicació freqüentment usada és antihistamínics, col·liris per la picor dels ulls i salbutamol si hi ha “pitos” als respirar (sibilants). Davant qualsevol dubte pregunteu-ho als pares. Com a monitors del nen heu de saber quin tractament porta, com es dona i quant. Cal que estigui escrit a l’autorització i/o fitxa de salut per evitar mal entesos o problemes, si porta vàris fàrmacs es recomanable tenir també el informe del pediatra.
7. Tenim un nen que en la fitxa de salut hi diu al·lèrgic "als betalactàmics"
És una família d’antibiòtics (AMOXICILINANA CLAVULANIC, penicil·lina, etc). En cas d’anar al metge, si aquest ha de pautar algun antibiòtic ho tindrà en compte. Com a monitors “no us afecta” al no donar cap medicament d'aquest tipus sense l’autorització dels pares o metge.
8. Monitor al·lèrgic a les picades d’abelles i vespes.
Les reaccions al·lèrgiques poden dividir-se en locals: amb inflor, picor i dolor a la zona de la picada, que tot i ser molestes no són especialment greus i; reaccions sistèmiques: els símptomes afecten de manera generalitzada a tot el cos i poden ser greus (anafilaxia)
Pel tractament de les picades es donar antihistamic via oral com polaramine o atarax si piquen molt i corticoide local tipo Peitel o Lexxema. Per disminuir la inflamació duració del tractament és de dos dies. Si fa anafilaxia s’ ha de posar adrenalina. (per indicació mèdica)
Si l'hi passa a un nen o nena, davant qualsevol dubte pregunteu-ho als pares a principi de curs en una reunió prèvia a campaments. Les dosis i durada dels tractaments han d'estar ben escrites a l'autorització o fitxa de salut per evitar mal entesos
Escrit per Jordi Jové i revisat per la dra. M.A. Gairí
Per saber més dels símptomes i com es manegen els tractaments, llegiu l'apartat d'al·lèrgies
Webs útils com a recurs:
http://www.alergiainfantillafe.org/nalergicoalimentos.htm#otros