Els pares i mares
Com veieu, mentre no passi res seriós, no és un problema greu, però si hi ha danys, si. Es molt normal.
Els pares us deixen a càrrec vostre el que més estimen, els seus fills. A vegades abans de marxar alguns pares o mares minimitzen el problema que pugui tenir el nen o nena (otitis, asma), confien que no passarà res i no hi ha suficient comunicació amb els caps en reunions o a la inscripció, sobre els temes mèdics. Alguns escriuen a la l’autorització problemes crònics que no sabíeu.
Quan parles amb els pares sobre algun incident, se'ls hi ha d’explicar el que ha passat, de manera correcta, amb tranquil·litat, uns ho entendran millor que altres. Si vareu actuar correctament davant una situació estressant ho entendran. Accidents, caigudes o nens que es posen malalts pot passar a casa i a tot arreu.
Al apartat web de "Autoritzacions, fitxa de salut i assegurances" (dins Primers Auxilis) es comenta la importància d'aquests documents. Són documents legals que poden ser usats en defensa vostra al deixar clar que s’autoritzava a fer totes les activitats o que no s'explica consideracions especials.
Les autoritzacions editables per campaments o excursions, solen ser Informatives. Utilitzeu les autoritzacions que us faciliti la vostra entitat de lleure, segurament no podeu "augmentar" el "autoritzo als caps a..." ja que la informació de les inscripcions sol estar regulada i fixada.
El ràfting, l'esquí o altres activitats de risc no són les "pròpies" del cau o esplai, poden requerir una ampliació de l'assegurança dels caps i participants o portar un monitor d'esports amb el grup, consulta a la teva entitat de lleure.
En cas d'accident es pot acabar anant a judici, si es donés el cas, en un judici és valora la “imputabilitat” d’un acte, si has actuat malament tot i saber-ho, de forma negligent o de forma correcta encara que el resultat sigui de lesió. Com més greu és la lesió més interès hi ha en cobrar indemnitzacions per danys. Es sol mirar tot el que va passar "amb lupa" on estàveu, què fèieu, decisions preses, com vareu actuar, etc. Us poden cridar a declarar, això no vol dir que sigueu culpables, aneu a explicar la vostra versió dels fets. La feina del jutge és escoltar les declaracions, valorar la situació i discernir si vareu actuar correctament o no. Els fets són els fets, el que es jutja és la intencionalitat o negligència.
Llegeix alguns delictes en els que podem incorre a l'apartat de Aspectes legals [+]
La comunicació amb la família
Davant un accident explicar als pares què ha passat i com, és vital! si heu actuat bé, entenen la situació i no hi ha grans danys sol quedar en un ensurt i no es busca més responsabilitats. Recorda, que la majoria de lesions greus es deuen a cops, caigudes o accidents fortuïts. Davant de qualsevol urgència, sentit comú i truqueu al 112, pares, etc.
Quan trucar als pares?
Si el nen es fa mal un dissabte al cau trucarem als pares per a que el vinguin a buscar i el portin ells mateixos al metge.
Si estem de campaments lluny de casa i el nen es fa mal es més adequat trucar quan ja estiguem al CAP amb el metge, els pares en conèixer la noticia i saber que ja està en mans del metge estaran més tranquils dins de l'ensurt que sol provocar una trucada d'aquestes, a part en cas de dubtes podeu passar el mòbil al metge i que parli amb ells.
Com donar una mala noticia i no morir en el intent?
En situacions greus trucareu quan sigueu al CAP o hospital. Els pares no esperen la vostra trucada, amb veu serena expliqueu el que ha passat i el que heu anat fent fins arribar on sou ara, no us allargueu amb explicacions. Comenceu presentant-vos i preguntant si té un moment (la conversa es pot allargar) dieu al principi com està el nen i on sou "El Xavi, ha caigut aquesta tarda jugant i s'ha donat un cop al cap, hem vingut a l'hospital, ara està bé". Ara que ja saben que està bé, Com ha passat? Informació per etapes, amb ordre, els pares han de seguir "el fil". Sovint pregunten, Però, què ha passat? Exemple d'informar per etapes:
Aquesta tarda jugant després de dinar el Xavi a caigut i s'ha donant un cop al cap. No ha perdut el coneixement, ni s'ha marejat. Els altres nens ens han avisat, hem posat gel al cop i ell mateix ens ha explicat que ha ensopegat corrent i ha picat amb el cap a una escala, no ha perdut la memòria en cap moment, estava alerta i tranquil. L'hi hem demanat que ens avises si l'hi feia més mal el cap o notava algo, l'hem anat controlant, una hora més tard ens ha dit que "estava bé" però amb ganes de vomitar. Hem trucat a l'hospital i ens han dit que vinguéssim per fer-li una ullada al Xavi. Ara som a urgències amb el metge. El Xavi segueix amb les nàusees i cap altre símptoma, i el metge ens ha dit que li voldria fer una proba. Us el passem.
Si truqueu abans d'anar al CAP o hospital els pares us poden fer preguntes que potser no sabeu contestar i no teniu un professional al costat, tot i que ara anireu cap al centre. Això causa neguit i us tornaran a trucar en breu per saber que tal està, què diu el metge, etc.
Frases que no hauries de dir:
-
"No hauràs estat gran cosa ja veureu", "segurament no serà res"... Intentes treure-li gravetat al tema. És una reacció freqüent però no tranquil·litza als pares (que ho digui el metge)
-
“Ja l’hi havíem dit que no s'enfilés a l’arbre ja” intentar justificar. (procures deixar clar que "no es culpa nostra" en un moment que no és l'adequat). Pot semblar que et poses a la defensiva.
-
“No tenim clar si anar al metge, potser esperem aviam si millora” Transmets desconfiança!
Aquestes són algunes frases que ens repetim a nosaltres mateixos per tranquil·litzar-nos, però que no hem de dir als pares quan estan nerviosos. Recorda no minimitzis un accident possiblement greu quan no ho saps, ni intentis treure conclusions, per això millor truca quan el nen o nena hagi estat atès a urgències.
Resumint la comunicació amb els pares:
1r. Trucar a casa: tenir present si ets al cau o de campaments, excursió
2n. Explicar: informar, escoltar i contestar dubtes.
3r. Expectatives i pors dels pares i els caps: tots tenim temors, la confiança i bona relació amb els pares ajuda molt a entendre que ha passat, sense exagerar el problema. No es necessari allargar massa la trucada, seguireu en contacte.