top of page

DIABETIS MELLITUS

Clica i accedeix a l'apartat que t'interessi!

El nen/a amb diabetis tipus 1,

a campaments. [El BÀSIC]

 

Valors de glucèmia, normal, alt i baix

Esquema de com actuar segons la glucèmia

Mesura de la glucèmia, cada quant? com?

Que fa la insulines?

Compte! a menjar!

A la ruta,  consideracions.

 

 *actualitzat 2019

Maneig de la dieta i les insulines, a campaments

Dieta, les racions d'hidrats de carboni. La clau

Les Insulines!  Com es punxa, el manteniment

Els Errors més freqüents. Què pot passar si...?

Error en la dosi d’insulina

Error en l’administració de la insulina

Error en el tipus d’insulina

Oblit de posar-nos la insulina

La diabetes i l'alcohol

 *actualitzat 2019

Si has portat algun nen/a diabètic a campaments, veuràs que això de la diabetes és tot un món, especialment en el primer campament del nen o nena com a diabètic/a. Aquest apartat va directe al que interessa, sempre es pot escriure més! No obstant el control de la DM als campaments donaria per fer un llibre! He procurat no caure en l'excés de informació per no liar al personal. El text ha estat revisat pel Dr. J. Bosch, pediatra endocrinòleg de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV)

Anchor 14

El nen/a amb diabetis tipus 1, a campaments

ESQUEMA DM

Ei Caps! En aquesta document us explico breument el què heu de saber si marxeu amb un nen diabètic d'excursió o campaments. Les pautes de tractament amb insulina poden variar! Feu cas a les indicacions mèdiques. El nen/a diabètic sol tenir-ho controlat, tot i així com a monitors heu de saber com va el tema:

 

La Diabetis Mellitus (DM) és una malaltia del pàncrees es classifica bàsicament en tipus 1 (DM1) i tipus 2, en nens i nenes veurem la diabetis tipus 1. El sistema immunitari del nen/a diabètic ataca el seu pàncreas i deixa de fabricar insulina. La insulina és una hormona que deixa entrar el sucre dins de les cèl·lules de l’organisme per produir energia. Es com una “clau” que circula en sang i obra les “portes” de cada múscul per permetre l’entrada de sucres en aquests. Quan no hi ha insulina els sucres (glucosa) no pot entrar als teixits i es queda circulant en sang en quantitats anormalment elevades (hiperglucèmia), l’excés de glucosa en sang s’elimina per l’orina, per dissoldre-la es necessita molta aigua i s’emet grans quantitats d’orina, al perdre’s molt líquid es té molta set i es beu molt. La set i l’augment de volum d’orina sovint són els primer símptomes de diabetis.

La insulina també ajuda a emmagatzemar correctament els nutrients. En falta d’insulina es té molta gana i cansament, el cos comença a cremar els greixos com a font d’energia i es perd pes.

 

Aquest símptomes van apareixent poc a poc, durant dies, la seva presència junt amb nivells altíssims de “glucosa en sang” permeten diagnosticar la diabetis del nen. El tractament és donar la insulina que falta, no es pot prendre amb pastilles, s’ha d’administrar injectada.

 

N'hi ha prou amb punxar la insulina per tractar la diabetis? Només amb la insulina no n’hi ha prou, al administrar-se exògenament som nosaltres qui imitem la secreció fisiològica de cada moment, convé coordinar alimentació, exercici  físic i la dosi d’insulina per aconseguir glucèmies normals. Es necessita uns coneixement sobre la alimentació, saber quins aliments aporten més hidrats de carboni i coneixement de la diabetis, del que passa amb els glúcids en sang, els autoanàlisis de glucèmia capil·lar, etc.

 

Els símptomes que veiem en nens diabetis seran per tenir la glucèmia (glúcids ens sang) massa alta o massa baixa.

 

  • Glucèmia normal: es considera normal quan els valors estan entre 70 i 140 mg/dl de glucosa en sang aprox. La glucosa en sang varia moltíssim (depèn de quan ho mesuris), abans de les menjades sol estar al límit baix i hora i pico desprès alt, es normal. Estar amb glucèmies correctes no dona cap símptoma. Quan preguntis a quan surt la glucèmia SEMPRE pregunta el número, no val estic bé, "alt" o "baix".

 

  • Glucèmia baixa: el glucòmetre marca un número <70 mg/dl de glucosa en sang. Es deu a un desequilibri entre els 3 factors que regulen la glucèmia en el diabètic: la dosi d’insulina, l’alimentació i l’exercici físic. Sovint a campaments l’exercici físic intens és la causa de la hipoglucèmia. Els símptomes són: pal·lidesa, palpitacions, tremolors, suor, gana, irritabilitat, canvis de comportament, parla estranya. Apareixen en pocs minuts en una persona que prèviament estava bé, no sempre es presenten tots, Si la glucèmia segueix baixant pot perdre el coneixement. A vegades el nen està a <70 i no té cap símptoma (troballa casual al fer el control de glucèmia). l'actuació en cas de hipoglucèmia està l'esquema de més aball.

 

  • Glucèmia alta: >200 mg/dl pot ser força alt, apareix quan hi ha una falta d’insulina (injectar-se menys del que toca o oblidar dosis), o alimentació amb excés de carbohidrats. Els símptomes casi no es veuen, serien cansament, orinar molt, set intensa, gana. El nen diabètic pot tenir una glucèmia de 400 mg/dl en algun moment puntual i no tenir cap símptoma, si es manté la hiperglucèmia durant hores i dies apareixen els símptomes citats.

 

Si surt sempre normal – alt (entre 140-199 mg/dl) als controls s'ha de comentar als pares, (s’hauria d’ajustar la dosi d’insulina, és cosa dels metges). A campaments no us trobareu freqüentment amb glucèmies molt altes per què estan tot el dia movent-se i “cremen glucosa”, es més fàcil trobar-se amb glucèmies justes o baixes.

Pels campaments, el metge sol reduir les dosis de insulina, estan en moviment constant i “cremen glucosa”, les glucèmies poden sortir una mica altes al principi. No passa res, el nen/a s'adaptarà al canvi de ritme i a la nova pauta.  Interessa sobretot que no faci hipoglucèmies.

 

Si dubteu de com està feu un autoanàlisi. Esquema d’actuació en normoglucèmia, hipo i hiperglucèmia:

Abans de marxar de campaments el metge sol reduir les dosis de insulina, estan en moviment constant i “cremen glucosa”, les glucèmies poden sortir una mica altes al principi. No passa res, interessa que el nen/a no faci hipoglucèmies.

 

Cada quan es mira el sucre? (el control o autoanàlisi) Depèn de la pauta del metge, com a mínim abans de cada àpat i 2h després d'aquests. A les nits (24.00 aprox.) es sol mirar, molts es prenen un actimel o galetes.

 

Com es mira la glucèmia? Amb el glucòmetre, mesura la  glucosa lliure en sang. Com veieu a la Fig.2, necessitem el puxó o llanceta, tires reactives per la goteta de sang i l’aparell. Posem la tira al glucòmetre, es fa una petita punxada a un dit, netegem la primera gota (sense alcohol) i aprofitem la segona per l’aparell. Aquest ens marca la glucèmia actual. L’anotem a la llibreta. El nen sabrà fer-ho però està bé que als caps “no us soni a xino”.  

 

 Fig. 2. Procediment per mirar la glucèmia, imatge i vídeo

 

INSULINES

Insulines:  El nostre pàncreas fabrica insulina durant les 24h del dia, com veiem en el dibuix de la Fig. 3 sempre hi ha una mica de glucosa i d’insulina en sang (permet l’entrada de la glucosa al múscul, com una clau que obra una porta). En les menjades augmenta la glucèmia i es secreta més insulina per a que els teixits puguin captar el “combustible” (glucosa) que arriba pel torrent sanguini. 

En un nen/a amb diabetis tipus 1 (fig.4) el pàncreas no segrega insulina i s’injecta via subcutània. Els nivells de glucosa en sang són és o menys els mateixos, caldrà controlar quants hidrats mengem en cada àpat. El nen/a portarà una ploma d'insulina de lenta i una de insulina ràpida. Què són aquestes plomes?

 

Insulina “lenta” o de base: simula la insulina basal en sang durant les 24h, es sol posar a les 21 hores, cada 24h, o cada 12 (21h i 9h), depèn de l’edat del nen, ho pautarà el pediatra (les pautes poden variar). A la fig.4 aquesta insulina es veu en color gris, no provoca hipoglucèmies i no cal punxar-se al dit per saber a quan està el nen, la dosi sol ser fixa. És la insulina de base, el boligraf o ploma injectable que permet regular les unitats que t’administres, les més utilitzades són la LEVEMIR i LANTUS (noms comercials) (Fig.5).

 

Insulina “ràpida”: és la que es posa abans de les menjades, fa efecte en 5-10 minuts i simula el pic d’insulina que es secreta per baixar la glucèmia de les menjades. Aquesta sí que varia la dosi i cal punxar-se al dit abans d’administrar-la per saber a quan està la glucèmia. El nen té una pauta, en funció de la glucèmia es punxa més o menys insulina. Normalment el nen/a diabètic sap fer-ho sol. És molt important no perdre la pauta d’insulina! Encara que n’hi ha altres, la insulina ràpida més utilitzada és la NOVORAPID (ploma taronja Fig.5).

A campaments el nen/a portarà més d’una ploma per si s’acaben. Les insulines que estan per estrenar es guarden a la nevera, ell/a tindrà una funda on portarà les insulines que està utilitzant (obertes) a temperatura ambient, la insulina s’ha de punxar a temperatura ambient (no de la nevera, si està freda fa més mal). 

Per més informació sobre insulines (com es posa, errors de dosi, etc.)  i la dieta (contar racions d’hidrats)  llegiu el maneig de la dieta iles insulines [+]

 

       I si no tenim nevera per guardar les insulines noves i el glucogen hypokit?  Ho podeu mantenir fresc utilitzant una nevera de càmping i els acumuladors de fred (imatge lateral). Segurament tindreu una nevera - congelador en un mas del pagès pròxima al camp, guardeu allà uns quants acumuladors per anar canviant-los. Compte, es guarda “en fresc” les insulines No es poden congelar! Perdrien el seu efecte. Estan apareixen sistemes de fred que poden ser molt útils. 

Anchor 6

       A les menjades  SEMPRE recordeu que: quan es punxi la insulina ha de començar a dinar amb 5-10  minuts, si tarda a menjar farà una hipoglucèmia per la insulina ràpida que s`ha posat. Per tant:

A les 14h aprox. a l’hora de dinar, el nen es mirarà la glucèmia. (recordeu l’esquema). Un cop tingueu el dinar o sopar al menjador es punxa la insulina i bon profit. La funda amb insulines l’ha de controlar el nen. Ho podeu tenir a la cuina (zona pròxima al menjador normalment) Els horaris de les menjades no son tant importants, si que ho és punxar-se i menjar, s’entén el perquè oi? 

 

 

       I què menja el nen/a diabètic? El mateix que la resta, mirarem que a totes les menjades hi hagi hidrats de carboni, a vegades durant el dia prenen un aport extra per no fer baixades –esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar, mitja nit- potser cal que bereni una mica abans que els altres o no. Depenent del temps que faci que  és diabètic a casa potser pensen els aliments amb bàscula (al principi) o conten racions d’hidrats. Si cal pesar els intendents tindran taules d’aliments que us hauran donat els pares, si es conta per racions tindran el vas mesurador.

 

Aliments que porten glucosa i pugen la glucèmia: arròs, pasta, llegums, patates, llenties, pa, cereals, llet, natilles, iogurt, galetes, fruita:

Fruites que porten molt sucre: plàtan,  raïm.

Fruites que en porten menys; pomes, taronja, pera, poma, mandarina, pinya, quiwi.

Fruites que en porten poc (per què tenen molta aigua) meló, síndria, maduixes.

(una poma mitjana pot portar la mateixa quantitat de sucre que mig plàtan o una llesca gran de síndria)

 

Aliments  que ”no porten” glucosa i en pot menjar tant com vulgui: carn , peix, embotit, oli, tomàquet, margarina, amanida, enciam, verdura (les patates son glucosa eh!).

 

 

 

Recomanacions per la ruta:

  • A la ruta o les excursions és quan més risc hi ha d’hipoglucèmies, ens passem hores caminant.

  • És millor que el nen/a tingui unes glucèmies normal- altes en alguns moment encara que sigui 180, que glucèmies de 80, els músculs necessiten sucre i l’anirà gastant. Anireu més tranquils. El nen ha de portar sucs, galetes, sugus i el “músic” normal de les rutes a la motxilla. L’entrepà serà igual que els de la resta.

  • Encara que arribeu a lloc i feu tarda de relax, per efecte de l’exercici intens els músculs aniran captan glucosa durant les properes 16 hores, a la nit pot estar baix.

  • No us oblideu portar el glucogen hypokit (esquema) a la motxilla, accessible i que no li toqui el sol, si el nen perd el coneixement i està hipoglucèmic (independentment del valor) no l’hi podeu donar sucs, s’ha de punxar el glucogen seguint les instruccions, a la cama o al braç (primer vídeo).

  • Es recomanable, almenys la primera nit de ruta o totes, fer un control de glucèmia a les 2-3 de la matinada, podria estar força baix inclús a 40mg/dl. Poseu-vos l’Alarma!! Pot costar de despertar no us espanteu i desperteu-lo. Si no desperta de cap manera està inconscient, feu vosaltres el control (feu-ho bé, dos cops si voleu canviant de dit) per confirmar la hipoglucèmia i punxeu el Glucogen hypokit. Quan es recuperi doneu-li llet i 3 o 4 galetes, als 10 minuts feu un altre control.

 

Davant el dubte, sentit comú,  pregunteu al nen/a o truqueu als pares!

Fonts consultades:

-  GENCAT Com conviure amb la diabetis tipus 1, saber-ne més per viure millor 

-  MARGARIDA JANSÀ, MERCÈ VIDA Planes de alimentación por raciones de 10 gr de hidratos de carbono y su adaptación a medidas de referencia por volumen, según método Clínic.  Actividad Dietética, No 22, 2004 

Revisat pel Dr. J. Bosch

Pediatra endocrinòleg a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida 

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page