top of page

EL NEN/A AMB CELIAQUIA

en pdf

La “intolerància al gluten” o celiaquia és una malaltia del intestí prim produïda per una intolerància permanent a una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale (híbrid de blat i sègol). La ingesta de gluten provoca en el nen o nena celíaca lesions a les vellositats del intestí prim (aplanament) que afecta la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Fig. 1.

Afecta a 1/1000 nens, es freqüent tenir algun/s celíacs al cau.

 

La celiaquia pot diagnosticar-se en qualsevol moment de la infantesa. En lactants pot ser més greu però no aniran de campaments..

 

 

 

 

 

                          a                                     b

Fig. 1: Dibuix de les vellositats intestinals (a) intestí sa (b) intestí afectat per celiaquia

 

El gluten és un compost proteic que es troba a l’interior del gra de cereal (Fig. 2). El gluten es separa en dos fraccions proteiques: la glutenina i la gliadina, aquesta última és la causant de la malaltia celíaca en el blat. Els cereals tenen un alt percentatge de midó (glúcids) i un “baix” percentatge de proteïnes.

 

Cereals que contenen gluten: blat (trigo), el sègol (centeno), l'ordi (cebada), la civada(avena), l'espelta, el kamut i el triticale, i els productes derivats d’aquets: pa, farina, galetes, rebosteria, pasta, cervesa i la majoria de menjars pre cuinats.

Cereals que no contenen gluten: blat de moro (maíz), arròs.

 

A diferència de certes al·lèrgies la intolerància al gluten és permanent i de per vida.

EL NEN/A AMB CELIAQUIA

Fig. 2: Dibuix de l’interior d’un gra de blat de moro

Els símptomes de la intolerància al gluten.

Són varis i molt diversos per la malabsorció de nutrients:

  • Diarrea crònica amb estancament del creixement

  • Mals de panxa

  • Fatiga, pèrdua de gana

  • Mal de cap, mal estar general.

  • Anèmia ferropènica amb nul·la resposta al ferro

  • Distensió abdominal

 

 

  • Vòmits, irritabilitat

  • Síndrome d’intestí irritable en adults.

  • Anèmia ferropènica amb nul·la resposta al ferro

  • Vòmits, irritabilitat

  • Síndrome d’intestí irritable en adults.

  • Etc.

La intensitat dels símptomes és molt variable, des de gent celíaca que no estan diagnosticats per que no presenten símptomes fins altres especialment sensibles als aliments amb gluten. Per tant, si un intendent a campaments cuina per separat el menjar d’un nen celíac i en un descuit remena amb una cullera que ha tocat el menjar de la resta, no us alarmeu, si el nen no és “molt molt celíac” no passarà res.  Si és molt sensible pot tenir molèsties gastrointestinals.  No us esvereu, prevenció i molta atenció quan esteu a la cuina. No us ha de passar.

 

Encara que a la celiaquia se li sòl dir “al·lèrgia al gluten” no es produeix una reacció al·lèrgica com a tal (mediada per IgE), el nen no presentarà ni picors, ni favons a la pell ni inflamació a cara o coll. Si menja aliments amb gluten presentarà alguns dels símptomes citats anteriorment.

 

 

 

Diagnòstic i Tractament de la celiaquia

Es sol diagnosticar tenint en compte: els símptomes, predisposició genètica (HLA DQ2 i DQ8 positiu) i Anticossos antitransglutaminassa i antiendomisi positius i, si es considera necessari biòpsia.

No hi ha tractament farmacològic el tractament es basa en l’eliminació del gluten de la dieta, així s’aconsegueix una recuperació completa de la lesió intestinal sempre que es segueixi la dieta.

 

 

 

Aliments amb i sense gluten  Comproveu l’etiquetatge. Símbol internacional “sense gluten”: 

 

 

 

 

 

 

Preguntes freqüents sobre la celiaquia:

Quina diferència existeix entre l’al·lèrgia alimentària al blat i la Malaltia Celíaca?

Malgrat que l’al·lèrgia al blat sovint es confon amb la malaltia celíaca, hi ha una diferència entre ambdues. Mentre que l’al·lèrgia alimentària està intervinguda únicament per una resposta excessiva del sistema immune a determinats tipus d’aliments, la malaltia celíaca està provocada per altres mecanismes a més d’una sensibilitat per tota la vida al gluten, una proteïna present en el blat, la civada, el sègol i l’ordi. Generalment es desenvolupa entre els 6 mesos i els 2 anys d’edat, i aquesta sensibilitat lesiona les parets de l’intestí prim, provocant diversos símptomes gastrointestinals.

 

 

Quina relació té la intolerància a la lactosa amb la celiaquia?

Amb motiu de les lesions intestinals que es produeixen en el curs de la malaltia celíaca pot aparèixer una Intolerància a la Lactosa que, no obstant, sol revertir quan s’adopta una dieta sense gluten i es recupera la funció intestinal.

 

 

Estic pendent de les probes per saber si sóc celíac, puc fer dieta de celíacs per veure si hem va bé?

No, mentre es fan les probes i abans s’ha de fer dieta normal, canviar a dieta per celíacs pot alterar el resultat de les probes. Si es fa comenteu-l’hi al metge.

 

 

Per error hem donat galetes amb xocolata a una nena celíaca i les galetes eren amb gluten, que fem?

Tranquils, pot passar. La nena potser tindrà mal de panxa o algun dels símptomes citats duran una estona i ja està, si té clínica intensa i/o permanent durant hores consulteu al metge.

 

 

Per error hem compartit cullerots, espàtules, pinces i paella en la preparació del dinar del nen amb celiaquia i la resta, què pot passar?

Això s’anomena “contaminació creuada” El nen/a pot presentar algun dels símptomes citats, o no cap. Si apareix algun símptoma mantingueu la calma, en unes 3-4 hores haurà desaparegut. Si es permanent consulteu al Centre d’Atenció Primària més pròxim.

 

 

Bibliografia:

  • P. Cervera, J. Clapés, R. Rigolfas. Alimentación y dietoterapia. 4ed. McGraw-Hill. 2004 pag. 72-75, 366-368

  • Polanco I, Ribas C, Enfermedad celíaca. AEPED Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP

  • Vitoria JC, Castaño L. Enfermedad celiaca. En: Cruz M. Tratado de Pediatría. 10ª ed. Madrid: Ergon, 2010. pag. 1241-50

  • FACE (Federación de Asociaciones de celiacos de España) Cuaderno de la enfermedad celíaca. 2ª edición

 

Vols saber-n’hi més de celiaquía?

 

Text revisat pel Dr. J. Bosch. Pediatra endocrinòleg

a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page