top of page

La Farmaciola!

  El que hem de portar: 

  • Gasses estèrils (bastantes, és el que més es gasta)

  • Tisores, pinces, alcohol, per desinfectar material

  • Suerets fisiològics o solució sabonosa,

  • Termòmetre digital

  • Ibuprofens (pels caps) i paracetamol.

  • Linitul (fig. 1)

  • Tiretes (millor covertplast, per tallar a mida)

  • Compeed® o comfeel® (Fig.2 opcional per tocadures)

  • Silvederma (pomada per les cremades) Fig 3.

  • Benes compressives (Fig.4)

  • Agulles estèrils i fil (per petar butllofes)

  • Antisèptic no colorat (Cristalmina® Betadine®)

  • Crema solar, aftersun, crema de cacau (opcional)

  • Afterbite® i/o alergical® llapis d'amoníac

  • Guants d'un sol ús

  • Manta termoaïllant (color or i plata)

  • Bosses de gel sintètic (recomanable)

  • Crema hidratant

  • Cànula Guedel (Fig.7) per mantenir oberta la via aèria i evitar que una persona inconscient "s'empassi" la llengua)

  • Llista de telèfons útils

 

EXTRA, opcional:

  • sobres de sèrum de rehidratació oral (sanutri, casen...)

  • Mèfix (Fig.5, comentat més avall)

  • Tubifix (Fig.6) Si en teniu és una malla per aguantar gasses en articulacions va molt bé (Mirar més avall)

fig 1 linitul.png
fig 2 comfeel.png
fig 3 silvederma.png
fig 4 benes.png

Fig 7.  Cànula de Guedel o de Mayo [video]

fig 5 mefix.png
tubifix.png

  Què NO hem de portar a la farmaciola?

  • Medicaments caducats o preparats sense data de caducitat o en mal estat.

  • Medicaments que ens van receptar o tenim per la farmaciola de fa molt temps.

  • Medicaments sense la Caixa o la dosi apuntada que pugui induir a error.

  • Aigua oxigenada

  • Termòmetre que no funcioni.

  • Pinces i tisores rovellades o que no tallin.

  • Vena blanca de malla, porteu compressiva.

  • Aspirina, és millor el paracetamol (caps).

  • Cotó fluix, és millor utilitzar gases estèrils.

Podeu posar més coses també serà utilitzada per caps i intendents: compreses, trombocit, reflex, fortasec per la diarrea, hibitane (coll sec o afonia), etc. No és obligatori tenir-ho separat de la resta de farmaciola (per a nens). El que vulgueu però, hauríeu de tenir més o menys el citat a la llista. 

Mireu bé la caducitat! Els xarops o dalsy que es donen a les menjades ho podeu tenir a la zona de cuina o rebost.

 

Utilitza com a farmaciola un recipient que tanqui hermèticament i sigui fàcil de transportar, cal mentir-la en un ambient fresc i sec, fora de l’abast dels nens. No la tanquis amb clau, pots no trobar-la quan la necessitis.

A la farmaciola de ruta, ha de dur pràcticament el mateix. Valoreu la quantitat però heu de tenir força gasses, linitul, compeed,  agulles (estèrils, si no ho són, podeu tirar un xorro d’alcohol i encendre amb un encenedor després netegeu amb una gassa. (millor agulles estèrils).

Sentit comú, davant dubtes pregunteu als pares i acordeu en una reunió pre campaments com tractar aquests temes. Recorda que pots escriure com feu les cures a l’autorització de sortides i campaments (si són editables), aquestes autoritzacions són informatives, ja que la inscripció del inici de curs cobreix totes les activitats que es realitzin [revisa si la teva entitat segueix aquesta premisa].

La comunicació amb pares i el sentit comú és clau!

(en altres apartats de Primers Auxilis pots llegir “posar silvederma” o similars. No escric de nou si estàs autoritzat.)

 

Tornant a la farmaciola: Els medicaments Caducats perden el seu efecte, no fan res. Abans de marxar mireu el que teniu i les dates de caducitat. No porteu medicaments caducats. Si et prens un paracetamol caducat per error, tranquil no passa res.

 

L’aigua oxigenada  és un antisèptic poc potent, encara que tothom l’anomena per portar-ho a la farmaciola, no es necessita. Portareu betadine o cristalmina que és més eficaç, recorda que la farmaciola no és només per la canalla també és per tu, altres caps i cuiners! 

 

El mèfix. És opcional, fa d'esparadrap. Va de conya ja que pots fer grans quadrats i enganxar. Si algú treballa a algun centre sanitari i en pot aconseguir perfecte.  És una tira ampla de cotó, per una banda és adhesiu i va molt bé per enganxar gasses.

 

Exemple  d’us del mèfix. Una butllofa al taló : El pioner s’ha arrencat la pelleta i es veu la pell rosada de sota, si teniu comfeel (fig.10 butllofes als peus desprès de caminar), poseu-ho.

Sinó teniu comfeel per tapar la butllofa i mèfix: netejar, un “xif” o dos de cristalmina” tapeu amb una gassa (no feu massa doblecs que li molestarà al posar-se el quet, si la gassa és massa grossa retalleu) i es subjecta amb una tira de mèfix de costat a costat (fent una U). No retalleu excessivament el pegat o li marxarà de lloc! Ben enganxat als laterals.

Si no teniu ni comfeel ni mèfix: 2 gasses planes tapant el taló com una U i enganxeu esparadrap de roba pels 4 costats de la gassa. Pot aguantar 1-3 dies o més. Si s'embruta molt, supura o es mulla canviar.

 

Per més informació de butllofes llegiu el punt 9 “Butllofes als peus desprès de caminar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tubifix (fig.6) pot tenir altres noms (tubinet). És opcional, a vegades hi ha mares que us donen material per la farmaciola o es pot comprar a la farmàcia. El tubifix és una malla,  si s’ha de tapar una ferida amb gasses en una articulació, (colze o genoll) el esparadrap pot ser ben poc útil, es desenganxarà tota l'estona. Es fa la cura i es subjecta amb un tros de malla (fotos).  N'hi ha de varis diàmetres, per a dit, canell- mà o cama. Penseu en quina branca esteu i quin diàmetre necessiteu aprox.  Si no apreta i va gran, caurà.

 

      No teniu tubifix: per aguantar la gasa al colze podeu fer un petit embenat amb venda de crepè, podeu presionar, no massa (és elàstic però aquell braç no s’inflarà, és una ferida).  Embenat de mig braç en amunt fins a mig avantbraç  així no caurà. si no us surt bé  segurament caurà.

Compte amb deixar ferides grosses (rascades que sagnen i són grans etc. ) a l’aire, als campaments hi ha molta pols, s’embrutarà i es poden infectar.

 

 

fig 5 mefix.png
tubifix.png
us de la Farmaciola
Ús de la farmaciola

Ara que ja saps que portar, saps quan i com utilitzar cada cosa, recorda la prevenció es clau. Tot allò que puguem evitar no ho haurem de curar! Però, en qualsevol cas, per greu que sigui, mantingueu la serenitat i feu només allò que sigui necessari, res més.

 

Els caps i queles hem de tenir coneixements de primers auxilis?

Si, els caps titulats com a mínim han de tenir coneixements corresponents al “títol” de atenció sanitària immediata de Nivell 1, és obligatori per llei (Decret 225/1996, de 12 de juny) [esquema i decret]. No obstant casi ningú el té, ja que la Generalitat no ha fixat encara el contingut del programa “d’atenció sanitària immediata de nivell 1” Per això no es pot cursar quasi be en cap lloc, algunes entitats ofereixen eventualment tallers de primers auxilis amb els temes que consideren més rellevants.

En les formacions per al títol de monitor de lleure s'imparteix un taller de primers auxilis bàsic, a la pràctica, els coneixements els obtindrem d'aquí, i potser de tallers extra que puguem fer.

El Nivell 1 dels programes d'atenció sanitària immediata, va adreçat a les persones que, pel fet de desenvolupar les vostres activitats en un col·lectiu determinat i ser-n’hi responsables, podeu trobar-vos, eventualment, en situació d'haver de prestar una atenció sanitària immediata. Necessiteu tenir coneixements en primeres cures sanitàries, aquests coneixements s'imparteixen al bloc de salut de les titulacions de monitor de lleure.

Per curiositat, fent el curso de socorrisme terrestre s'obté el títol d’atenció sanitària immediata de nivell Nivell 2.

 

 

Els monitors/res podem administrar medicaments? Quan?

Si, podeu. De moment només quan:

  • Vinguin indicats a la fitxa de salut signada pels pares (amb la dosi i cada quant). Si us donen la recepta encara millor, surt anotat.

  • Anem al metge i aquest ho recepti.

  • La teva entitat de lleure no t'ho prohibeixi.

Era molt freqüent el dubte: "podem utilitzar antisèptic (betadine® , cristalmina®) per desinfectar una ferida lleu?" Les cures utilitzant antisèptics són correctes des del punt de vista "normatiu" si surt a l'autorització paterna - fitxa de salut que podem usar-los i/o t'ho indica un metge (cures senzilles fetes al camp, sense anar al centre sanitari). Si no esteu "autoritzats" netegeu bé la ferida amb aigua i sabó, també fa la funció antisèptica.

 

 

Per què hi ha aquesta restricció normativa? a casa fem servir pomades, antisèptics...

Perquè és molt difícil justificar l'administració d'un medicament a un menor d'edat sense tenir el consentiment dels pares i/o la indicació facultativa. La norma es general, per cobrir-nos.

Val la pena però diferenciar, entre la medicació que pren el infant habitualment (ventolin®, per l'asma p.ex.), que ens donen els pares i es bo conèixer-la per supervisar-n'he el bon ús, de la que s'administra de manera esporàdica com ara antibiòtics, (que no podem donar sense la indicació del metge o dels pares). 

 

A la pràctica, fa temps molts caps desinfectàvem ferides amb cristalmina® o iode, sense mirar papers, posàvem afterbite® a la picada d’un noi/a, potser a alguna caravel·la se l'hi donava un paracetamol si el demanava quan tenia la regla, etc. O deixàvem el silvederma® (pomada per cremades) al pioner o truc que s'esquitxava amb oli de la paella fent el dinar a la ruta. Fèiem ús de la farmaciola i usàvem aquest medicaments, encara que no estigués escrit i firmat pels pares, ja que són cures "rutinàries".

Com pots veure, encara que no passés res i es fes bé les cures, no és "normativament" correcte.  Ja que a les autoritzacions paternes no surt "Autoritzo els i les caps a administrar silvederma®, afterbite®, etc", i tampoc ens ho ha pautat un metge, simplement ho tenim a la farmaciola i ho usem, sanitàriament es correcte, normativament potser no tant, no obstant afterbite i silvederma són topiònics que podem comprar sense recepta.

 

 

Està prohibit el betadine o la cristalmina en les activitats de lleure?

No, no està prohibit per cap normativa, però es recomana que els pares n'autoritzin el seu ús a l'hora de fer petites cures. Actualment sol sortir a les autoritzacions de participació de moltes entitats de lleure, revisa-ho.

No posis mai Betadine (povidona iodada) ni Cristalmina (clorhexidina): 

- En embarassades i lactants (betadine), el iode del betadine pot afectar la tiroides.

- En ferides grans, obertes o profundes, adreça't al centre sanitari més proper. (llegir cura de ferides lleus)

- Mai posis Betadine (povidona iodada) si a la fitxa de salut indica que el nen/a és al·lèrgic al iode o a la povidona iodada.

- Si en nen/a té menys de 5 anys alguns pediatres recomanen no usar betadine (pot absorbir-se el iode per la pell), en canvi no es comenta restricció en l'ús eventual de cristalmina.

- Si la teva entitat organitzadora de les activitats de lleure us diu que mai poseu Betadine (povidona iodada) o cristalmina, no els contradiguis i segueix les seves indicacions. Per més informació [+] 

 

 

Amb menors amb malalties cròniques (asma, al·lèrgies, diabetis...), hi ha d'haver un monitor/a en concret que s'encarregui d'ells i de la resta de temes de salut? 

No, no és obligatori per llei, però és recomanable que un membre de l'equip de dirigents sigui el responsable de salut. Aquesta persona hauria de tenir com a mínim coneixements d'atenció sanitària immediata i encarregar-se dels temes sanitaris que es deriven de la Fitxa de salut. En el cas de nens/es amb malalties cròniques caldria estar ben informat pels pares.

Es freqüent "derivar" els temes de salut als o les caps amb formació sanitària a la branca (infermeres, estudiants de ciències de la salut, socorristes). Això no significa que la resta de caps puguin "escapolir-se" del maneig de medicacions i cures bàsiques, tothom hauria de saber-n'he una mica, i com més en sapiguem millor.

 PREPARANT CAMPAMENTS?   Descarrega't:

AEiG Cal Met

 Info bàsica de la farmaciola i 5 Urgències a campaments!  [+]  
Cap a la farmaciola! Ho pots imprimir i plastificar, llest per tenir-ho a mà.  

Passa el ratolí pel pdf i descobreix enllaços a videos i ampliacions del tema ;)  

Fonts consultades per aquest apartat:

- Gencat.cat Anem preparats 

- www.jouscout.com/index.htm

- www20.gencat.cat/portal/site/canalsalut

- http://blocescolaemporda.blogspot.com.es/2012/09/hem-de-tenir-coneixements-datencio.html 

https://sites.google.com/site/lleureeducatiu1/fitxa-de-salut

https://sites.google.com/site/jordiiglesiasapunts/preguntes-mes-frequeents/salut-i-primers-auxilis/esta-prohibit-el-betadine

- Manual de primers auxilis de la Creu Roja

- Actuació davant perills o accidents. Primers auxilis fet per Elisabet Vilaplana

- Remeis de l'avia. Recull de remeis casolans

- Boswell John. Manual de supervivència. pag 97-109.

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page