top of page

Tot i que cada ferida pot ser diferent i hem de tenir una idea general. El següent ho fem sempre:

 

Quan cal anar al metge:

  1. Quan, tot i pressionar la ferida durant 10 minuts, aquesta no deixa de sagnar.

  2. En ferides importants, grosses o profundes. (Ferides no lleus).

  3. Si el nen no està correctament vacunat contra el tètanus. Gairebé tothom està ben vacunat.

  4. En el cas que hi hagi cossos estranys que no podeu treure o un objecte clavat.

  5. SEMPRE que dubteu o no tingueu clar que fer.

Recordeu de trucar i comentar-ho als pares!

 

 

Què no fer:

No netegis la ferida amb cotó, perquè els petits filaments que es queden enganxats a la ferida poden provocar una infecció. El millor és gasa estèril o un mocador de paper. Tampoc facis servir alcohol, perquè crema la pell i augmenta el dolor.

No curis amb les mans o material brut, ni utilitzis betadine en cas d'haver-hi quelcom que ho contraindiqui.

Què fer:

  1. Tranquil·litza a la persona afectada i explica-li què faràs.
     

  2. Rentat les mans, prepara el material de la farmaciola i posa't guants d'un sol us. Evita tocar la sang amb les mans nues o brutes.
     

  3. Neteja la ferida amb aigua i sabó, sèrum fisiològic o aigua a raig per arrossegar les restes de sorra. Retira qualsevol cos estrany (petits cristallets, tela, estelles, pedretes...) o brossa. 
     

  4. Desinfecta la ferida amb cristalmina o povidona iodada (opcional), sempre i quant:
    - La víctima no sigui al·lèrgica al iode o cristalmina (fitxa de salut)
    - La ferida no sigui profunda i oberta. (l'antisèptic mataria també cèl·lules de reparació i limfòcits, és contrapoduent) en aquest cas s'ha d'anar al metge, pot necessitar punts.

     

  5. Talla l’hemorràgia (si sagna) pressionant amb una gasa estèril o un mocador net durant 10 minuts (sense deixar de fer pressió) perquè coaguli. No posis coto fluix directament sobre la ferida, pot deixar filets, utilitza les gasses.
     

  6. En el cas que hi hagi objectes clavats o una fractura oberta no pressionis, s'ha d'anar al metge! Evita que l'objecte clavat es mogui col·locant gasses al voltant i fent un embenat tipus "dònut". No retiris l'objecte clavat! ni el "toquegis" gaire pots tallar algun vas o nervi al treure'l. (ja no és una ferida lleu)
     

  7. Si la ferida és en un braç o una cama, procureu mantenir el membre elevat, més amunt que el cor.
     

  8. Si segueix sagnant, mulla un bon paquet de gasses i pressionant durant força estona. Si les gasses estan xopes, no retiris la primera gassa, en contacte amb la ferida, et pots emportar el coall que s'està formant, canvia la resta i aneu al CAP. (els tallets als dits de les mans poden sagnar molt, compte no hi hagi cap vidret dins la ferida). Si sagna molt o és profund, cap al metge.
     

  9. Aturat el sagnat, cobreix la ferida (a l’aire s’embrutarà). Useu  tiretes si es petit, si és més gran i creieu que s'enganxarà la ferida a la gassa: Linitul! aquella gassa vaselinada que teniu a la farmaciola i serveix per això,  damunt el linitul una o dos gasses, subjecta amb esparadrap o mèfix.
    En ferides lleus a zones difícils que no aguanta l’esparadrap pel moviment (colze, genoll) fes un petit embenat amb bena elàstica per aguantar les gasses.

     

  10. Si s’embruta o es desenganxa, cal canviar l'apòsit.  Deixar-ho al aire quan hi hagi crosta o la ferida estigui tancada. (En unes hores o dies depèn de la ferida).
     

  11. Si més endavant fa mal, està inflat, calent i roig: està infectat, neteja la ferida amb aigua i sabó i portar l'afectat al metge. No és urgent però s'ha de visitar, potser li pautarà antibiòtic. El nen pot tenir malestar i febrícula. 

Seqüència de la cura d'una ferida lleu

Font de la imatge: Primers auxilis [+]

Embenat tipus "dònut" per immobilitzar un objecte clavat [ferida no lleu]  Font de la imatge: Classificacion de heridas [+]

objecte clava vendatge

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page