top of page
Autorització, fitxa de salut, i assegurança 
Imprescindibles en sortides i campaments!

Les inscripcions i altres papers fets al inici de curs són necessaris per la bona entesa dels caps, queles i participants, també són un document legal, la vostra cobertura jurídica davant les families, especialment si hi ha problemes o mal entesos.

 

 

 Autorització de participació dels menors d'edat  

Aquest document es sovint el full d’inscripció de la vostra entitat (autorització), heu d'utilitzar el que us facilitin i no un altre modificat, ja que les dades que es sol·liciten són les necessàries i regulades per llei ni més ni menys, en aquesta autorització signada per qui tingui la pàtria potestat del menor, s'autoritza que es duguin a terme les activitats pròpies de l'escoltisme organitzades per l’agrupament durant l’any, fins la inscripció del curs vinent, inclòs excursions i campaments.

A part dels “papers” de principi de curs, per les excursions i campaments alguns agrupaments utilitzen autoritzacions en words editables i escrivim les dates, lloc de la sortida, etc. aquests papers són útils per informar, i anotar observacions actuals, per exemple si el nen/a pren ara algun xarop o tractament. No pots "ampliar" l'autorització d'activitats amb un document de word, és a dir, si vas a fer rafting o quelcom no propi de l'escoltisme revisa l'assegurança, pot ser necessari una apliació per activitats de risc.

                                          

 

Podem portar a un menor en cotxe propi al centre sanitari o cal una autorització a part?

Podeu portar un menor en un vehicle privat per anar al metge. En l'autorització per participar en activitats de lleure firmada pels pares o tutors, ha de constar l'autorització expressa de poder usar un vehicle privat en desplaçaments no urgents ni especialitzats [1]. Quant vas al centre sanitari cal anar sempre un parell de monitors (el que condueix i el que atén al menor). Els altres caps i queles estaran amb la resta de participants, si quedeu per sota del ràtio legal es convenient durant aquesta estona no fer cap activitat de les que considerem de risc (Desplaçaments, bany o esports de risc). Si es preveu trasllats amb cotxe privat sense motiu mèdic pot ser necessari omplir un document amb les dades del cotxe i el conductor, consulteu-ho amb equip d'agrupament o demarcació.

Recorda que en menors amb alçada inferior a 1,35m necessitareu un sistema de retenció homologat pel trasllat (cadireta o elevador).

 

En situacions greus, no portarem al menor en el nostre cotxe i trucarem sempre al 112, per a que facin el trasllat amb ambulància sota la supervisió de professionals de la salut.

En les autoritzacions pròpies editables (informatives) va bé que també s'anoti les autoritzacions expresses, (Anem Preparats 2016 apartat 7.2) encara que ho tingueu firmat de principi de curs i aquest document sigui el vàlid.

 

 

 

 

 Fitxa de salut dels participants menors d'edat  

Com en l’autorització paterna, heu d’usar la fitxa que us faciliti la vostra entitat. Es sol lliurar a principi de curs, signada per qui ha signat el full d’autorització corresponent. Aquesta Fitxa recull qualsevol informació de salut que considereu necessària: els possibles impediments físics o psíquics per a dur a terme  les activitats, les malalties habituals o cròniques, les medicacions i/o els aliments als quals es té al·lèrgia, la informació sobre les vacunes rebudes, la medicació o el possible règim que escaigui mantenir durant l’activitat, amb indicació d’horaris i posologia. Ha de quedar clar.

La vostra entitat pot aconsellar passar de nou una fitxa de salut (versió senzilla) en el context de inscripció a campaments, es important anotar canvis o observacions actuals (antibiòtics, etc).

 

 

I si hem de donar alguna medicació?

En cas de tractament mèdic crònic, es recomanable que els pares adjuntin al full d'autorització de participació del menor la recepta signada amb la posologia.

En cas de portar tractament mèdic esporàdic a excursions o campaments, (antibiòtic, un xarop) és molt recomanable que els pares us donin la rececpta o escriguin a l’autorització de la sortida /campaments “autoritzo als caps a donar...” i que quedi clar com es prepara (si s’escau), com s’administra i cada quant (pauta). No pot haver-hi dubtes.

 

Si firmen les autoritzacions una setmana abans i quan pugem al autobús un nen s’està prenen amoxicil·lina (per exemple), no hauríem de deixar de donar-lo senzillament per què marxa de casa! Els pares us donaran el medicament i la recepta, sinó tenen la recepta que escriguin a la caixa o en un paperet la pauta, recorda que en general a les inscripcions d'inici de curs us autoritzen a donar medicaments que us puguin facilitar ells o el metge (revisar inscripcions), solem dir que ens han "autoritzat verbalment", però sempre millor anotar-ho i amb la recepta del metge. 

 

Si es requereix una formació determinada per administrar un medicament i no hi ha cap membre de l'equip de monitors que tingui aquesta formació (els pares no us ho han explicat), heu de posar-vos en contacte amb el centre d'assistència primària més proper per gestionar la possibilitat d'administrar aquesta medicació durant l'estada del nen a la nostra activitat. [2]

Alguns antibiòtics en botella s'han de "preparar", es mesclen els components i es guarden a la nevera, tot ben apuntat, no us fieu de la vostra memòria. Si al moment de donar un medicament no enteneu la lletra, o no teniu clar com es prepara truqueu als pares o al CAP i pregunteu.

 

 

Quins papers hem de portar quan anem al metge amb un accidentat?  

Tres documents, consulteu-ho amb la vostra entitat:

  1. Targeta sanitària i/o de mútua (Muface, Adeslas, etc.) del menor lesionat.

  2. Full de declaració d’accidents personals (pot haver-n’hi ha un per a caps i un per a participants), i omplir-lo amb totes les dades que us demanen. (sol ser un document dels "papers de les assegurances").

  3. La fitxa de salut

En el trasllat al centre sanitari compte no et deixis documents, certificats o pòlisses. Un menor pot requerir atenció sanitària en el transcurs d'una excursió, cal dur els papers de les assegurances i document citats anteriorment en qualsevol activitat amb desplaçament i pernoctació - colònies, acampades, excursions- 

 

En cas de pagar quelcom no llanceu cap factura! (de farmàcia per exemple). Guardeu-ho per si us demanen els originals via correu postal. 

 

Si un nen es d’una mútua (Muface, Adeslas, etc.) i es fa mal, abans d’anar al CAP hauríeu de trucar a la mútua, ja que s’hauria d’atendre allà (no es sol fer...). Si la mútua està molt lluny, comenteu-los-hi que anireu al CAP, després ja s’aclariran amb factures. SEMPRE, si es urgent, porteu el nen al metge més proper i els “papers” després.

 

Recorda: A campaments tots els participants han d’estar assegurats!! Als intendents, o ex-caps que venen a donar un cop de ma i no estan afiliats ni assegurats a l'entitat se’ls ha de fer una assegurança esporàdica, així estan coberts en cas d’accidents.

 

 

 

 

 Contractació d'assegurances i activitats de risc  

Activitats com ara: la escalada, ràpel, espeleologia (baixada a coves o avencs), surf, baixades de riu, excursions a pics de més de 3.500 mts., etc, es consideren normalment activitats de risc. Comproveu si aquestes estan cobertes (sense pagar cap import d’ampliació) per les pòlisses, assegurances d’accidents personals i de responsabilitat civil que teniu contractades vosaltres o la vostra entitat. 

Les cobertures de les assegurances tenen una durada anual, llevat que es tracti de pòlisses temporals contractades només per al període de durada de l’activitat. Comproveu sempre que la vostra activitat queda dins de les dates d’efecte de les pòlisses

 

Pot ser necessari comunicar amb marge de temps a la vostra entitat, la intenció de realitzar activitats de risc, i si s'escau poder ampliar l'assegurança.

 

Recorda que si s’afegeixen a l’activitat ex-caps, pares o altres participants no assegurats heu de fer una "assegurança esporàdica", contacteu amb la vostra entitat, comenteu la situació i doneu les dades que requereixin. 

 

 

 

 

 Educació en el lleure i vacunes  

Hi ha una vacuna per la que típicament es pregunta, la del tètanus. Al llibre de vacunes s'anomena DTPa (Diftèria - Tètanus - Pertussis o tos ferina) o Td (Tètanus- diftèria). És una vacuna molt segura, es posa als 2,4,6 i 18 mesos,  de manera que el nen petit correctament vacunat en els seus primers campaments ja porta 4 dosis, als 6 anys toca una dosi de dTpa i als 14, la Td. 

En les ferides contaminades -amb elements rovellats i/o bruts- cal administrar una dosi de reforç si han passat més de cinc anys des de l’última dosi de vacuna antitetànica.

 

En les autoritzacions paternes d'activitats de lleure es sol preguntar per l'estat vacunal del menor, això fa referència a les vacunes sistemàtiques del calendari, no a les vacunes "de pagament" (no sistemàtiques) com ara la vacuna de la varicel·la, grip, rotavirus, etc. Si aquestes últimes no s'han administrat, no importa i no s'anoten.

 

Els viatgers a determinades zones (viatges internacionals, de voluntariat, etc.) podem estar exposats a malalties inexistents o de baixa incidència al nostre país. Es recomanable preguntar al centre de vacunacions internacionals més proper quines mesures preventives especials haurem de tenir i la necessitat o no de vacunar-nos.

Podeu informar-vos també de les vacunes necessàries en funció del país de destí a:  http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPaises.do 

 

 

Hi ha un parell de famílies al cau/ esplai que són anti vacunes, els nens poden venir de campaments sense estar correctament vacunats?

Si, poden. Hi ha pocs casos de no vacunats, la Generalitat de Catalunya recomana, des de l’aparició d’un cas de diftèria el 2015, que els pares de nens no vacunats signin la Declaració responsable no vacunat” . Al signar el document els pares es fan responsables de les possibles conseqüències/ incidències derivades de la presumible no vacunació del seu fill/a, i exonera a l’organització de qualsevol responsabilitat per aquest motiu.  Per més informació sobre les vacunes, llegeix les recomanacions de la Generalitat sobre vacunació i activitats de lleure o visita el canal salut de Gencat.cat [3]

 

Si algun nen no està vacunat i els pares no ho comenten, ho sabreu revisant el full d'autorització de participació i fitxa de salut, on s'indica si el nen/a està correctament vacunat o no, si en falta alguna sovint també s’anota.

Pensa que tot nen està ben vacunat mentre els pares no demanin expressament que no se'l vacuni. 

 

Declaració responsable no vacunat Gencat.   DESCARREGA   

 

Recomanacions de la Generalitat sobre vacunació i activitats lleure    DESCARREGA   

 

[1] "Anem preparats 2016" (Pàg 9, punt 7.2)

[2] Podem administrar medicació tipus betadine als participants menors d'edat? 

[3] Generalitat de Catalunya, Vacunacions. Canal salut 

 

Mites i creences sobre les vacunes [+]

Calendari de vacunacions sistemàtiques de la Generalitat [+]

Salut i viatges internacionals [+]

 

 

 Carles Domènech Pueyo  www.fotografiescarles.com 

La prova de l’èxit de l’educació no és allò que un noi sap segons els exàmens quan acaba l’escola, sinó allò que està fent deu anys més tard.

 

Sir Baden-Powell

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page