top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponència punt a punt

  •  Què posem a la farmaciola:  (PART RÀPIDA, No perdre massa temps amb això. Al cau miraran la llista)

Dinàmica: competició entre 3 o 4 equips, en un temps màxim de 2 minuts 30" cada grup ha de llistar en un dinA4. Material: 5 rotus, fulls, cartolina.

"Què us endueu a la farmaciola general de campaments"

"Què us endueu a la farmaciola per la ruta".

OPCIONAL SI VOLS DEDICAR MÉS TEMPS A LA FARMACIOLA 

 

Posem en comú les llistes elaborant un Dina 3, cartolina o paper gran amb tot el que s'emportarien, una a un anem descartan coses i es diu el per què, aquí doncs s'explica l'ús correcte del material (ex: venes elàstiques, quan s'han d'utilitzar, quan no i com!) taxar tot el no necessari (bena blanca, aigua oxigenada, etc). Queda feta la farmaciola.

podem tenir a la farmaciola aftersun, preservatius, (medicaments de la canalla) --> lloc accessible p.ex. cuina de campaments. A la ruta restringir material innecessari. Cal respondre preguntes i dubtes, comentar:

- Què pot fer i què no un monitor de lleure? on ho diu?

- Quan pot un monitor administrar medicaments?

- Dubtes sobre els medicaments i la nostra actuació habitualment?

 

 

  • Com es cura una ferida. Ús de la farmaciola:

és important saber quan anar al metge (es pot fer parlant de les situacions o aquí). Comentem tipus de cures i COM UTILITZAR el material de la farmaciola de camp i de ruta, hi dediquem més estona que a la llista i prou, parlarem de com i quan s'utilitza cada cosa nombrada. Accedeix als apartats: La farmaciola, Com curar una ferida lleu

 

 ponència de primers auxilis   

Jordi Jové Solé. Formació de monitors de lleure

 

 

 

Aquí tens els punts de la ponència de PPAA que faig cada any a FO.CA. Et pot ser útil si vols tocar el tema amb la teva branca. L'ordre dels punts es variable.

La ponència no és una classe de socorrisme, és un taller participatiu on es comenten moltes situacions reals. Repassem els objectius de la ponència 

 Objectius de la ponència

  1. Saber preparar una farmaciola per excursions, campaments i ruta.

  2. Aprendre a curar una ferida/ butllofa/ cremada lleu i identificar signes d'infecció --> cap al metge

  3. Conèixer el contingut de les autoritzacions, inscripcions i documents paterns.

  4. Saber distingir  situacions banals de les urgències mèdiques i complicacions. 

  5. Tenir una idea bàsica i general de com actuar davant els problemes més freqüents. Resoldre dubtes.

  6. Aprendre a comunicar-nos amb les families en situacions tenses, què dir, què no i quant. 

 

Llista de la Farmaciola:

Gasses estèrils ( és el que més es gasta)

Tisores, pinces, alcohol: per desinfec. mat. guants

Esparadrap, Suerets fisiològics o solució sabonosa

Termòmetre digital, Ibus  i paracetamol.

Linitul Tiretes, Benes compressives, manta tèrmica (segons normatives)

Compeed o comfeel, Agulles estèrils (i fil si es vol).

Crema solar, after sun, crema de cacau (opcional), Crema hidratant

Antisèptic no colorat (Cristalmina®, Betadine®), Afterbite i/o alergical, Guants d'un sol ús, Silvederma (pomada per les cremades, pels cuiners!), Manta termoaïllant (color or i plata), Bosses de gel sintètic (recomanable),Tub de Mayo o de Guedel (per mantenir oberta la via aèria i evitar "empassar" la llengua)

Llista de telèfons útils

EXTRA,OPCIONAL: mèfix, tubifix, pastilles per clorar aigua (poden guardar-se fora la farmaciola)

  •  Simulació d'una urgència, simular que un nen s'ennuega a mig dinar, representeu la situació!   

Actors: un nen/a nerviós ennuegat, amics histèrics, cap que fa la maniobra de Heimlich, cap histèric, una altre cap que ha de fer algo més, pots afegir gent. Simular un ennuegament amb pèrdua de coneixement -> RCP (necessitarem el ninot), comentar 2 o 3 situacions que poden acabar amb aturada cardio respiratòria, faran la reanimació de les situacions per parelles (si hi ha temps).

SI SOU MÉS D'UN PONENT: un grup fa RCP
l'altre grup pot fer:  IMMOBILITZACIONS DE MEMBRE SUPERIOR i COPS  amb fulards i/o material de la farmaciola o, Quant trucar a casa i com donar una noticia inesperada sense morir en l'intent

Cal ser dinàmic, canvia de lloc, en el grup del RCP la gent valorarà com han actuat, corregeix els errors que hi puguin haver. 

 

 

  •  Les autoritzacions, explicar la importància de la Fitxa de salut i les autoritzacions, són un document legal.

Tornem a comentar un cas que va acabar en judici i s'explica que va passar, què es valora en un judici i els sentiments del cap. Amb una fitxa de salud, una autorització i els papers de les assegurances de la vostra entitat organitzadora d'activitats de lleure, es valora aspectes importants, què autoritzo, el que escriuen els pares quan el nen té una malaltia i la finalitat medico legal del document. Important resoldre dubtes. Comenta més situacions reals i mal entesos si vols. 

 

 

  • Comenta en grups de 2-4 persones, què hauríem de fer en les següents situacions freqüents a campaments (no estan pujades):

Es dona paperets a cada grup amb situciacions a cada un d'ells. Tidrem  6 grups de 3 aproximadament per cada grup hi ha un paper [G1,G2... G6] es van passant els papers d'un grupet al següent i van llegint, i resolent entre ells. Després diran com actuarien o preguntaran el que no tinguin clar. 
Canvia de lloc si pots per moure'ns una mica, pot ser a l'aire lliure, van força ràpid. (No cal fer-les totes) però és un punt important de la ponència.

 

  •  Resoldre les situacions, no hi ha temps per totes. Seguir prioritats i les que vulguin. Comenta com donar una noticia inesperada. Resoldre dubtes!

 

 Sit. prioritàries per resoldre:   

10. nen al·lèrgic

12. Otitis

6. Cop de cap

7. Cura ferida. Fet!

 Sit. prioritat 2n nivell:   

8. Butllofes, cura

18. nen diabètic (què és)

13. Esquinç de turmell

15. Ennuegament

- El que demani la gent -

 

 Dilemes medicolegals:     

Possibles delictes en el lleure / muntanya

21. Falta  autorització

22. Cremada important a PiCs

24. Traumatisme greu/ trasllat hospi

 

Les situacions escrites i contestades no estan pujades a la web, si les necessites, envia mail a:  info.medicau@gmail.com

 

 

Segueixo fent aquest taller cada any, ara a FOCA torn 1 i torn 2. El ordre és una mica diferent a l'exposat. Deixo la farmaciola pel final i dedico més estona a discutir casos reals (ho recomano), què es va fer i què calia fer. També comento breument alguns aspectes legals del lleure i com explicar als pares una noticia inesperada.

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page