top of page

Us podeu trobar amb ferides complexes i caldrà anar al centre sanitari més proper per fer la primera cura, una cremada de segon grau (butllofa), talls que requereixen punts o ferides grosses, aquestes lesions solen curar-se a diàri, al camp. Seguiu sempre les indicacions sanitàries.  Us comento 3 tipus de ferides relativament freqüents i com es solen curar.

 Cremada de 2n grau   Movent l’olla amb aigua bullint n’ha caigut una mica al peu d’un cuiner, anava amb xancles i l’hi ha sortit 3 butllofes grosses al dors del peu, heu anat al C.A.P. L’han curat i l’hi han embenat el peu, t’han dit que s’ha de curar 2 cops al dia amb silvederma. Tu no has preguntat res però, no has curat mai cap cremada.

Després d'haver anat al metge, es sol curar cada dia o cada 12h, si s’embruta s’ha de curar de nou. Col·loqueu-vos tu i la persona ferida en una postura còmoda per fer la cura, el peu no ha d’estar a terra.

Material (no ho deixis a terra): gasses, aigua, guants, sulfadiacina argèntica (Flammazine®, silvederma®) vena de crepè i agulles estèrils.

Quan facis la cura et trobaràs un peu embenat, 

  1. Retira la vena i les gasses que tapen la ferida (la primera cura l'hauran fet al CAP).

  2. Retira curosament restes de silvederma amb aigua, que quedi neteja la ferida al aire.

  3. Valora si hi ha signes d’infecció: pus (rar), bores de la ferida molt enrogides, inflades, calentes, i el accidentat comenta dolor, malestar, febre, etc... Si està infectat caldrà anar al CAP

  4. Si alguna butllofa està molt inflada i molesta, punxa-la amb una agulla estèril per varis llocs per buidar-la, segurament els foradets es tancaran i en la propera cura tornarà ha haver-hi algo de líquid. No retallis butllofes!! Si fos necessari ho haurien fet al CAP.
    Compte! La pell sota la butllofa si està arrencada pot tenir un color claret i semblar pus, no ho és, no freguis mai! si no hi ha els altres signes d’infecció, no és infecció.

  5. Amb la ferida neta, vista i butllofes "buides": Posa silvederma® en una gassa estèril i exten-ho, ha de quedar tota la ferida blanca, Tapa-la amb gasses (en contacte amb el silvederma, no s'enganxaran a la ferida). Si hi ha dits afectats, separa’ls amb gasses (no unir!)

  6. Subjecta les gasses amb bena compressiva (crepè), no pressionis! Embenar de baix a dalt, fins al turmell. Fixa amb esparadrap o mèfix.

 

Aquesta cura és genèrica. Segueix les instruccions del CAP. Compte amb la pols al camp. Es sol gastar força material. 

Quan caminant pel camp l’accidentat nota de sobte el peu moll per dins, s’ha petat una butllofa, és convenient tornar a curar el peu i secar bé. 

 

 

 

 Ferida per un ganivet, ha requerit punts. Una cuinera s’ha tallat amb un ganivet, era un tall profund i l’hi ha posat 4 punts al CAP. Us han dit que ho netegeu a diari i en 10 dies s’ha d’anar al C.A.P. (el que sigui) a treure els punts.

Quan retiris l’apòsit (gasses), observa la ferida, hi ha signes d’infecció? (pell enrogida, inflada, calenta, punts a tensió, etc), neteja la ferida amb aigua i sabó i fes un xif de cristalmina (opcional si no us ho ha dit la infermera que us ha atès), secar la pell i tapa-ho amb una tireta retallable a la mida (fig.2) o fes un rectangle amb una gassa i subjecta amb esparadrap o mèfix.

Si s’embruta o es mulla la cura ho canvieu.

 

 

 Ferida per fricció  Pujant el Pedraforca amb els pioners i caravel·les un noi ha patinat en una zona de forta pendent i gravilla, s’ha rescat ben bé tota la cara interna del braç. La ferida sagna.

En aquest cas no podem anar cap al C.A.P ara i alguna cosa hem de fer, això és una abrasió, una ferida per fricció (com quan caus amb bicicleta a la carretera), les bores són irregulars, “pica” i el sagnat és capil·lar.

Posa’t guants i prepara el següent material: suerets fisiològics (o aigua de la cantimplora), cristalmina (opcional), linitul, gasses i esparadrap o mèfix.

 

Neteja la ferida amb els suerets o aigua i sabó, fora pols i pedretes! Les ferides sempre netes! fes xifs de cristalmina i deixa secar (opcional), col·loca el linitul (gassa vaselinada) a damunt la ferida, retalla’l per aprofitar-lo bé. Col·loca a damunt el linitul gasses estèrils, tapa-ho amb mèfix o fixa-ho amb esparadrap. Si s’empapa de sang, s’embruta o es desenganxa molt, cura-ho de nou.

Al fer la nova cura pots manternir el linitul posat o canviar-lo. Si ho creus convenient aneu al metge, si apareixen signes d’infecció (pell enrogida, inflada, calenta, pus, dolor a la ferida, mal estar general, febre) hi haureu d’anar.

 Ferida sagnant  Un cuiner s'ha tallat amb un ganivet o en una caiguda un noi s'ha fet un tall important a la cama. Ferida que sagna.

En una ferida que sagna molt: si és possible, netejar amb aigua i sabó i pressionar amb gassa.

Si sagna tant que la gassa s’empapa tota, NO LA RETIRIS, s'està formant un coall a la ferida i el podries arrossegar, sangant de nou. Has d'afegir­ una altra a sobre la primera i continuar pressionant. Davant una hemorràgia externa important, controla contínuament els signes vitals (pols i respiració) i activar el Sistema d’Emergències.

 

Passos a seguir en cas d’hemorràgia externa:

1r. Compressió directa a la ferida: Amb una gassa o apòsit estèril o un tros de roba tan neta com sigui possible i prenent les precaucions apropiades (utilització de guants, si es possible), pressiones sobre el punt sagnant. No retiris la primera gassa, si cal posan més a sobre. 

Mantingues la pressió durant 10 minuts o fins que pari l’hemorràgia.

Si la hemorràgia para, s’alleugerarà la pressió, es subjectaran els apòsits sense retirar-­ne cap, amb bena elàstica o el que tingueu a mà (foulard) i es fa trasllat a un Hospital.

En cas de fractura oberta d’un os o que existeixin cossos enclavats no podràs fer compressió sobre el membre. Fes pressió a la cara interna base de l'extremitat (si no està afectada, es on hi ha les grans arteries) per reduir una mica l'hemorràgia i truca al 112.

 

2n. Elevació del membre: Es un pas gairebé simultani a l’anterior. Si la ferida sagnant es troba en una extremitat i no hi ha sospita de traumatisme que ho impedeixi (fractura...) s’elevarà per damunt del nivell del cor, mantenint la pressió directa.

 

3r. Embenat compressiu: Crearem una fèrula amb material immobilitzador que tinguem al nostre abast, o amb una bena elàstica que estrenyi sobre les gasses utilitzades en la compressió directa. NO es tracta de tallar el rec sanguini, NO ÉS UN TORNIQUET, s'intenta mantenir una pressió constant sobre el focus de l'hemorràgia fins arribar al centre mèdic.

Com a norma general no facis torniquet, pot comportar conseqüències molt greus per la persona. En tot cas, són sempre la última opció i només es realitzaria en cas que la vida de la persona corri perill real de mort

Respecte als torniquets no hi ha consens sobre si són adequats o no, ja que poden comportar conseqüències molt greus per la persona. En tot cas, són sempre la última opció i només es realitzaria en cas que la vida de la persona corri perill real de mort.

cremades de 2n grau al peu per aigua calenta, es vveu la típica butllofa o ampolla. Font imatge 1: https://doctorrennie.

Font imatge 2: https://www.reddit.com

pomada per cremades aplicada amb un depressor lingual

Tall amb 4 punts. Font: creative commons

Ferida en un braç per abrasió a l’asfalt.(caiguda amb bicicleta)

Font: http://industrialaccidents.com

Nens, Malalties i Campaments

bottom of page