Les 15 afeccions més comuns en nens:
Aquest apartat està basat en l'entrada de la súper web: www.jouscout.com/accident.htm
text re-escrit i revisat amb el permís d'en Jou Medina
Mal de panxa:
Els mals de panxa són freqüents en els petits i poden ser angoixants quan no marxen i... qui sap si allò es quelcom per anar al metge? No obstant no sempre cal tractaments, sovint és temporal.
Causes de mal de panxa (no enyorança):
Restrenyiment. Fixa’t en cada quan van de ventre, alguns s’aguanten i als 2-3 dies pot haver-hi mal de panxa. “quan vas anar de ventre per últim cop?”
Alguns remeis: massatges a la panxa amb les mans calentes, suau i en sentit circular. Beure un got d’aigua calenta al matí. Beure molta aigua (almenys 1’5 litres). Menjar molta fibra (prunes, kiwis, verdures, etc).
Nervis: és freqüent quan es comença una ruta, es puja un cim o la nit abans. Pot tenir certa diarrea, passa sol. Intenta tranquilitzar el nen/a i fes reforç positiu! anima'l Tu pots! camamilla o til·la pot anar bé.
Gasos: popularment conegut com “té un pet travessat”. Passa quan traguen molt aire menjant. El mal de panxa va i ve, canvia la intensitat i pot haver-hi molèsties contínues. Insisteix en anar al vàter que faci de ventre i pets.
Aigua mal clorada, beure aigua de la muntanya o del riu (rutes), pot haver-hi diarrea. Dura unes hores
Ingesta de gluten per un celíac: és temporal, pot haver-hi a part de mal de panxa, còlics, diarrea, restrenyiment o inclús cap símptoma. Revisa bé els menús (compte amb els arrebossats, barrejar pastes i galetes). Recorda que no conté gluten: blat de moro (maíz), arròs. Ous, carn, peix, verdures, llegums.
Ingesta de lactosa per un intolerant: pot haver-hi diarrea. Es passa sol
Menstruació: en adolescents, ho reconeixen fàcilment i es pot preveure. Sol passar amb ibuprofè o paracetamol.
Intoxicació alimentària: malestar a tot el grup, pot acompanyar-se de vòmits i diarrees. La intensitat és molt variable. Si vomiten s’ha de seguir bevent força líquids, sèrum de re-hidratació oral, i re-introduir el menjar poc a poc. A vegades no es tant clar com sembla i es pot confondre amb una passa de gastro-enteritis. Anirà passant, aneu al metge si convé.
Gastroenteritis mal de panxa pot tenir vòmits i/o diarrea. Per la diarrea restringir llet, greixos i sucres. Pels vòmits no forcis a menjar, beure poc a poc sèrum de rehidratació oral de farmàcia o casolà: 1L d’aigua, 2 cullerades sopers de sucre, el suc d’1 llimona. Amb cullereta de café: 1 de bicarbonat i ½ de sal.
Si tens una “passa” a tot el grup pot ser una toxico-infecció alimentària lleu.
Infecció urinària: més freqüent en nenes. Sol causar, picor i urgència al orinar, irritació de la pell, i mal de panxa, no sol haver-hi febre (38ºC o més).
Inflamació del apèndix (apendicitis): infreqüent a campa-ments, el mal de panxa va i ve, al principi és difícil de localitzar un punt. La panxa està inflada, nàusees, vòmits, febre, pot haver diarrea. En poques hores el dolor es localitza a la banda dreta inferior, al pressionar i deixar de cop hi ha dolor, camina encorbat. Cal anar a urgències. [recorda que anirem a urgències si el nen/a està a 38ºC o més, sigui quina sigui la causa i no tenim tractament].
“Enyoro a la mare” [Escrit extra ^^]
És freqüent entre els més petits (castors i llúdrigues), sol aparèixer abans de l’hora de sopar, molts pares i mares arriben a casa a aquesta hora i quan els nens hi pensen s’enyoren. Vigila amb les estones “lliures” entre el final de l’activitat de tarda 2 i el sopar, cal tenir-los a tots ocupats i entretinguts fins que s’asseguin a taula (el cançoner pot ser un bon recurs).
Els dies més crítics solen ser la 1a nit, 2na i 3a, fes companyia al nen que s’enyora, abraça’l i acompanya’l en el que calgui fer (posar-se roba llarga, buscar els plats, etc), motiva al nen recordant coses de l’eix d’animació, o activitats “en Panoràmix ens va dir que ens portaria poció màgica... i si aquesta nit?...” així canvies de tema.
També és típic explicar “els campaments passen ràpid, fixa’t no falten 4 dies, només 2! Per què el dia d’avui ja s’acaba i el diumenge no compta per què vindran els pares al matí”. Per molt que el nen/a s’enyori o plori no truquis als pares, no l’han de venir a buscar.
L’enyorança pot produir una sensació rara i mal de panxa, si preguntes “on et fa mal?” solen apuntar al melic o tota la panxa. Pregunta al nen/a “tens mal de panxa... o es que enyores a la mare?” solen contestar mig plorant que s’enyoren, comprova que el nen no té cap problema “real”.
Compte durant el sopar, si a alguns no els agrada el menjar i altres s’enyoren es pot crear un ambient rar i fer que més nens comencin a enyorar-se! Feu alguna dinàmica al inici per animar i estigueu atents, parleu amb els nens, negocieu què menja i què pot deixar (decisió vostra). Cap al final si ho veus necessari et pots emportar algun nen/a que no ha acabat o s’enyora a la teva taula (no és un càstig). Procureu que els sopars siguin divertits (sense fer massa tonteries ni esverar la canalla quan toca menjar).
El recurs de l’aigua amb sucre (i una mica de llimonada) funciona si tu t’ho creus, has d’explicar que tens un remei infal·lible pels mals de panxa com el seu, pot haver-ho portat un personatge de l’eix o ser quelcom especial dels cuiners. Torna amb un vas ple remenant amb una cullereta, i desprès encoratja al nen per jugar al joc de nit amb tu. Si té un germà, cosí o amic inseparable a la branca pots posar-los junts per animar al nen i deixar de pensar amb els pares.
Les activitats s’han de fer! Recorda tingues la canalla ocupada i entusiasma-da amb l’eix, llavors hi ha poc temps per enyorar-se ^^
Davant un mal de panxa. Cal anar al metge quan: el mal de panxa és molt intens, no millora i no es troba un motiu; en vòmits intensos en que el nen vomita fins i tot els líquids (risc de deshidratació), Si unes hores abans de començar els vòmits, el nen/a havia rebut un cop al cap, tenir febre (38ºC), sospita d’apendicitis, sospita d’infecció urinària (pot requerir antibiòtic)
El mal de panxa apunta a “enyorança” quan: Apareix abans de sopar sense motiu aparent (especialment en la 1a, 2a i 3a nit), canalla petita, marxa amb aigua amb sucre i motivant al nen, se l’hi passa per complet quan es diverteix, el nen et diu que s’enyora sovint i a vegades té mal de panxa, va bé de ventre i no hi ha sospita de cap problema digestiu o urinari...